Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
29 april 2024
Agenda
Active

Boerderijenstichting houdt bijeenkomst in Sint Janskamp

Geplaatst op: 25 maart 2024

foto: G.J.Drukker, boerderij in de Kadoelen 1946, RCE

De Boerderijenstichting Land van Vollenhove houdt op maandagavond 8 april een interessante avond voor bewoners van oudere boerderijen in het dorpshuis van Sint Jansklooster, Monnikenweg 38, aanvang 20.00 uur (koffie klaar vanaf kwart voor acht).

Marja van den Broek, beleidsmedewerker ruimtelijke ontwikkeling, en Robert ter Maten, coördinator bouwplantoetsers, van de gemeente Steenwijkerland uitleg geven over het gemeentelijk beleid ten aanzien van agrarisch erfgoed en de wettelijke regelingen en toetsingskaders die daarmee samenhangen. Daarbij zal ook de nieuwe omgevingswet ter sprake komen.

Er zal ruime gelegenheid zijn voor het stellen van vragen en discussie. Hoe ondersteunt de gemeente de eigenaars van historische boerderijen om hun pand in goede staat te houden en/of te verduurzamen? Kunnen we de boerderij zonder veel gedoe splitsen in twee woningen, of de functie/bestemming daarvan makkelijk veranderen? Wat wordt er nu anders met die nieuwe omgevingswet? Dit soort vragen leeft bij veel bewoners van oudere boerderijen en kunnen deze avond aan bod komen.

Na de pauze zal Henk de Zeeuw (secretaris van de Boerderijenstichting) vertellen over de geschiedenis van de boerderijbouw in het Land van Vollenhove. Aan de hand van voorbeelden wordt de geleidelijke ontwikkeling van de boerderij in het Land van Vollenhove getoond, waarbij de vorm en inrichting van de boerderij zich steeds aanpaste aan de veranderingen in het boerenbedrijf. Over de eeuwen heen ontstonden een aantal kenmerkende typen boerderijen, die kort zullen worden belicht.

foto: H. de Zeeuw, Boerderij in de Barsbeek, 2023

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra