Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
30 april 2024
Agenda
Active

Boerderijbewoners praten met de gemeente over het agrarisch erfgoed beleid

Geplaatst op: 10 april 2024

foto: G.J.Drukker, boerderij in de Kadoelen 1946, RCE

(Ingezonden) Beleidsmedewerkers van de gemeente Steenwijkerland kwamen afgelopen maandagavond naar het dorpshuis van Sint Jansklooster om te vertellen over het agrarisch erfgoed beleid van de gemeente en daarover met de bewoners in gesprek te gaan.

Marja van den Broek, beleidsmedewerker ruimtelijke ontwikkeling, vertelde wat de gemeente onder agrarisch erfgoed verstaat: de historische boerderijen en bijgebouwen, én  de erfinrichting (singel, boomgaard, …) en de directe omgeving van de boerderij (o.a. houtwallen, watergangen,…).

De gemeente wil graag het agrarisch erfgoed bewaren en waar nodig versterken, want dat bepaalt mede de identiteit van deze regio, en de gemeente wil zo ook een aantrekkelijke leefomgeving voor de bewoners creëren. Het agrarisch erfgoed staat echter onder grote druk o.a. door de snelle veranderingen in de landbouw, waardoor historische boerderijen hun agrarische functie verliezen, achterstallig onderhoud of leegstand ontstaat, of de boerderijen voor andere doeleinden worden gebruikt (legaal of illegaal).

Het agrarisch erfgoed beleid is nu nogal  versnipperd over diverse beleidsterreinen en verdient verdere uitwerking. Er is grote behoefte aan een nieuwe inventarisatie en het wordt wenselijk geacht om een duidelijke visie op het agrarische erfgoed te ontwikkelen. Er worden inmiddels stappen in die richting voorbereid, o.a. een nota over herbestemming van vrijkomende agrarische bedrijven.
Van den Broek liet vervolgens zien hoe de gemeente bescherming biedt aan monumentale en karakteristieke boerderijen in de gemeente door middel van de bestemmingsplannen (regels t.a.v. bouwvlak, goothoogte, volume e.d.), de welstandsnota (per boerderijtype  aanvullende regels m.b.t. wat voor wijzingen wel/niet vergunning nodig hebben, materiaal keuze, e.d.) en de aanwijzingsbesluiten voor monumenten. Men is bezig om dit alles in het omgevingsplan te integreren zodat je per adres kunt bekijken wat er zoal aan regels gelden voor dat perceel.

De discussie na de presentatie was levendig en spitste zich met name toe op de vraag hoe het voor de bewoners van historische boerderijen makkelijker te maken om hun boerderij op te splitsen in twee of meer wooneenheden en bij beëindiging van het agrarisch bedrijf de landbouwbestemming van het gebouw om te zetten in een woonbestemming. Dat laatste is vaak een langdurig en duur proces. Het advies van de ambtenaren was nadrukkelijk: kom vroegtijdig met ons praten over jouw plannen. Dat kost meestal niets en maakt het proces vaak sneller en minder frustrerend. In het geval van verandering van bestemming zijn er veel stappen in het proces en spelen externe partijen een rol. Mogelijk zouden eigenaren hun aanvragen kunnen bundelen om zo sneller door de procedure te kunnen gaan.

Na de pauze vertelde ir. Henk de Zeeuw van de Boerderijenstichting Land van Vollenhove over de ontwikkeling van de boerderijen in deze regio door de eeuwen heen, wat door de vele aanwezigen zeer op prijs werd gesteld, zoals ook bleek uit de velen die zich na afloop aanmeldden als Vriend van de Boerderijenstichting.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra