Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
21 juni 2024
Agenda
Active

Genemuiden ziet uit naar 750-jarig bestaan

Geplaatst op: 8 mei 2024

Ook bij de viering van 700 jaar stad pakte Genemuiden flink uit.

Met nog precies 250 dagen voor het jubileumjaar van Genemuiden, zet de organisatie achter 750 jaar Stad woensdag 8 mei de website online. Dan zien Genemuidenaren dat maar liefst dertien werkgroepen een uitgebreid programma vol evenementen en activiteiten voorbereiden. In september 2025 staat bovendien een feestweekeinde gepland.

“Het is prachtig om te zien dat mensen van alle leeftijden en uit alle geledingen samenwerken aan het programma”, zegt projectleider Brenda van der Steeg. Zij schat in dat ondertussen meer dan honderd Genemuidenaren betrokken zijn bij de voorbereidingen. “Bedoeling is dat we volgend jaar elke maand een groot evenement organiseren. Daarnaast zijn er veel kleinere activiteiten en haken ook bestaande evenementen bij ons aan.”

Aftrap op 14 januari

Aftrap van het jubileumjaar vindt op 14 januari plaats in de Hervormde Kerk. Dat is de plek waar Genemuiden 750 jaar geleden de stadsrecht van Jan van Nassau ontving. Daarmee nam de bisschop van Utrecht een belangrijk besluit voor Genemuiden. Vijftig jaar geleden vierde Genemuiden, overigens net als Amsterdam, het zevenhonderdjarig bestaan. “Dat moet een geweldig feest zijn geweest. Oudere Genemuidenaren spreken daar nog vaak over. Wij hopen dat straks de jongere generaties dezelfde herinneringen bij 750 jaar Stad hebben”, zegt Van der Steeg. Het voorlopige programma belooft veel, maar de projectleider kan nog niet alle onderdelen onthullen. “Dat doen we pas als alle seinen op groen staan en ook de benodigde vergunningen binnen zijn.”

Stereo en Supercup

Maar dat er grote concerten en evenementen op bijzondere locaties zullen zijn, lijkt zeker. Zo is het Havenplein het decor van een taptoe en een groot jubileumconcert van Stereo. Ook een speciale Bedrijvendag en een sportieve Supercup tussen verenigingen uit Genemuiden gaan zeker door. De Supercup vindt op verschillende vrijdagavonden in het jaar plaats. Verder is er een plan voor een ‘Nacht van de Nachtweg’, zijn er kindermiddagen en werkt de organisatie aan een projectweek voor de basisscholen. Ook evenementen als Biestemerk, Koningsdag en de Winterfair staan stil bij het jubileum van Genemuiden.

Feestweek in september

En dan is er dus nog het feestweekeinde in de derde week van september. Van 18 tot en met 21 september staat Genemuiden bol van de activiteiten. “Maar ook buiten dat weekeinde zijn er genoeg evenementen die veel Genemuidenaren zullen aanspreken. Wij gaan voor het motto ‘voor elk wat wils’. Voor inwoners van alle leeftijden organiseren wij iets. En het mooie is dat zoveel mensen meewerken. Dit jubileumjaar is echt voor en door Genemuiden.”

Kijk voor alle informatie op www.genemuiden750jaarstad.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra