Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
24 april 2024
Agenda
Active

Crew Razzia klaar voor première

Geplaatst op: 31 augustus 2020

Schrijver Jan Blei, componiste Barbara Lok en regisseur Mitchell ten Hove.

Na maanden van voorbereiding gaat de toneelvoorstelling ‘Razzia’ morgen in premiere rondom stadspaleis Oldruitenborgh in Vollenhove. “Eén van de weinige oorlogs-gerelateerde voorstellingen die in het kader van 75 jaar vrijheid doorgaat in Nederland”, stellen Jan Blei en Barbara Lok namens de crew.

Drie jaar geleden rolden de eerste ideeën over Razzia door de gedachten van Jan Blei, tekstschrijver van het stuk. Blei wist direct bij wie hij aan moest kloppen: Han Evers van theater De Meenthe in Steenwijk en componiste Barbara Lok. Dit drietal heeft in het verleden al bewezen garant te staan voor professionele theaterproducties met onder andere ‘Storm over de Beulaeke’ en ‘Mysterie Wardenier’. Ook dit verhaal is wederom verbonden aan de lokale historie. “In Razzia volgen we het spoor van koerierster Meike van Dalen en politieagent- en verzetsman Harmen Visser uit Vollenhove. Beiden maken deel uit van verzetsgroep ‘Ome Willem’. Razzia is geen letterlijke weergave van de geschiedenis, maar een gedramatiseerd verhaal dat recht wil doen aan het offer dat door velen is gebracht”, merken de bedenkers op.

Ondanks de omstandigheden rondom COVID-19 mag het evenement toch doorgaan van de veiligheidsregio. “We hadden in eerste instantie ook een script klaarliggen voor in het theater, het openluchtoptreden zou dezelfde verhaallijn bevatten maar daar wilden we meer mensen in laten spelen. Wat we nu uitvoeren in de openlucht is eigenlijk de theater-editie. Nu spelen we met 20 acteurs uit de regio en met 6 muzikanten. Helaas kunnen er ook veel mensen niet meedoen. Maar we zijn blij dat het toch door kan gaan op deze manier. Want net voordat het virus de wereld platlegde, zat de basislijn d’r in bij onze acteurs. Toen alles werd afgeblazen in maart dacht ik wel even: ‘Oh, nee. Nu is zijn alle voorbereidingen naar de knoppen’. Maar gelukkig kunnen we nu per opvoering 425 mensen verwelkomen op onze tribune van 1250 plaatsen. En dat ook dankzij vrijwilligers uit Vollenhove. Iedere avond staan 20 mensen uit het stadje voor ons klaar om alles in goede banen te leiden”, vertelt Barbara Lok. “We hebben nog wel de gedachte gehad om het door te zetten naar 2021. Maar je weet niet hoe de situatie op dat moment is. We hebben dus gewoon doorgepakt, een goed besluit.”

Dinsdag is de generale repetitie. “Alles gaat zo goed, ik heb zelden zo weinig spanning gekend voor een voorstelling als bij deze. Alles verloopt zoals het hoort”, vertelt Lok. “Ja, het gaat goed. We merken ook dat Vollenhove enthousiast is over het stuk. Kijk alleen al naar al die prachtige dahliakunstwerken in de stad. Dat verdient echt een compliment”, vult Blei aan.

Razzia wordt van woensdag tot en met zaterdag vijf keer opgevoerd. De kaarten, ruim 2000 stuks in totaal, zijn uitverkocht. Dit najaar zendt RTV Oost de theaterproductie volledig uit op televisie.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra