Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
3 mei 2024
Agenda
Active

Kerssies waardeert in hectisch jaar vooral zijn personeel

Geplaatst op: 19 december 2020

Terwijl veel winkels momenteel de deuren gesloten hebben, is het bij Coop Kerssies in Vollenhove een drukte van belang. Eigenlijk was heel 2020 een hectisch jaar voor ondernemer Koen Kerssies: “Op den duur raak je er aan gewend. Dit is een kwestie van een lange adem.”.

Zaterdagochtend is het druk bij de Coop. Eigenaar Koen loopt door de zaak en legt de deurmat recht. “Ja, maandag was het nóg drukker. Een dubbele omzet omdat iedereen na de berichtgeving over de lockdown snel kwam inslaan. Achteraf was het misschien niet nodig geweest, maar toch liep het hier storm. We merken inderdaad dat andere winkels gesloten zijn”, merkt de geboren Zwollenaar op.

Als zoon van een supermarkteigenaar kent het vak voor hem geen geheimen. “M’n vader had een C1000 in Zwolle, daar ben ik begonnen. Toen mijn broer dat overnam, ben ik ook langs een aantal supermarktketens gegaan om te kijken of er mogelijkheden waren. Op het hoofdkantoor van Super de Boer verwezen ze mij toen door naar Vollenhove. De winkel zat toen nog aan het Voorpoortplein, waar bakkerij Schaap nu zit. Er zat een verhuizing aan te komen naar het pand waar we nu de winkel hebben. Dat was voor de voormalige eigenaren het moment om de winkel in 2009 aan mij te verkopen. We begonnen als Super de Boer, werden in 2011 C1000 en zijn sinds 2014 een Coop Supermarkt.”, blikt Koen terug.

Een stap verder: 2020. “Het jaar begon zoals we gewend waren. Maar toen het virus halverwege maart in Nederland uitbrak, brak hier ook de hectiek uit. De mensen kwamen hamsteren en wij liepen een beetje achter de feiten aan. Ik kreeg ieder uur nieuwe informatie binnen van het hoofdkantoor. Daar speel je dan op in, gelukkig bleef ons personeel gezond. Vooral het bezorgen rees hier die periode de pan uit, we hadden zes keer zoveel bestellingen dan normaal”, zegt Koen.

Over de zomerperiode maakte Kerssies, sinds een half jaar inwoner van Zwartsluis, zich wel een beetje zorgen. “Dat was altijd de periode dat we hier profiteerden van het toerisme. Daar moeten we het wel van hebben. Ik dacht wel even: als dat maar goed komt. Maar gelukkig vierden veel Nederlanders vakantie in eigen land en waren de campings hier in de omgeving drukbezet. Ook de zomer verliep bij ons dus alsnog lekker druk.”

Waar veel mensen denken dat de supermarkten nu binnenlopen, hebben de hoge omzetten ook een keerzijde volgens de eigenaar: “Tuurlijk is het druk, maar je bent ook bakken vol geld kwijt aan bijvoorbeeld schoonmaakkosten en extra personeel. Ik ben wel dankbaar dat we door konden en mochten draaien, ik heb het te doen met de horeca. Ook was het super om te zien hoe serieus alle collega’s omgingen met de maatregelen en het extra werk. Jongeren die niet naar school hoefden, kwamen in de vrije uurtjes graag werken. Dat waardeer ik enorm.”

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra