Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
4 mei 2024
Agenda
Active

Revy en Heiko, de jongens achter koe-verlichting

Geplaatst op: 24 december 2020

Heiko en Revy (r) steken flink wat vrije uurtjes in hun projecten.

Wie in deze tijd s’ avonds over het Land Veno rijdt, kan het bijna niet missen: koe-vormige kerstverlichting. Het is een project van Revy van Doorn en Heiko van Dalen. “Inmiddels zijn ze allemaal de deur uit”, vertellen de jongens. 

De schuur van de familie Van Dalen is het kloppende hart van hun creatieve werk. “Hier lassen we alles in elkaar. Eerst halen we trouwens staal op bij Klaas Bruintjes uit Heetveld, daarna gaan we aan de slag. We beginnen dan met de vorm, die tekenen we eerst uit. Vervolgens kan het laswerk beginnen”, leggen de jongens uit. “Dat gaat ook wel eens mis hoor, laatst moesten we een koe maken. Maar dat leek helemaal nergens op toen ‘ie rechtop stond”, vertelt het duo lachend.

Heiko begon vorig jaar met het lassen van de eerste kerst-figuren: “Mijn vader deed het vroeger ook en hij vertelde daarover. Vorig jaar maakte ik de eerste kerstkoe. Toen begon ik een beetje kort dag, dus dit jaar ben ik eerder begonnen met de voorbereidingen. Ik vroeg mijn kameraad Revy of hij wilde helpen en dat was geen probleem. Dus dit jaar zijn we samen aan de slag gegaan.” Zijn vriend Revy heeft het lassen ook in de vingers: “Ik volg op school lessen metaaltechniek en Heiko leerde het lassen van zijn vader.”

Sinds dit najaar was het duo veel vrije avondjes in de schuur te vinden. “Je bent zo twee avonden bezig met een werkstuk. Want na het afwerken van de constructie moeten de lampjes er nog in. Die leveren we er ook bij, er gaat makkelijk 12 meter licht om een koe”, leggen de hobbyisten uit. En niet geheel onbelangrijk: het levert een zakcentje op. Klanten komen dankzij mond-tot-mond reclame. “Afgelopen weken hebben we van alles gemaakt, van rendier tot kraan. Het is vooral heel leuk om te doen”, besluiten de jongens.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra