Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
5 mei 2024
Agenda
Active

Gemiddeld 4000 euro vergoeding voor Kloosterse corsogroepen

Geplaatst op: 2 februari 2021

In 2015 bouwde Olympia de creatie 'Fantasierijk'. (Foto: COV - Wilko Visscher)

Na het vanwege corona niet doorgaan van het bloemencorso in Sint Jansklooster krijgen alle corsogroepen in het dorp gemiddeld 4.000 euro schadevergoeding per groep.

Ondanks dat er in 2020 door de coronapandemie geen bloemencorso’s waren in Nederland, verbouwden de corsogroepen in Sint Jansklooster wel hun dahliaknollen. Deze werden normaal gesproken verkocht aan andere corso’s in Nederland. De opbrengst ging gedeeltelijk in de clubkas van de desbetreffende groep. In 2020 werden er echter geen dahlia’s verhandeld en dat was een forse schadepost voor het bloemencorso.

Het bloemencorso van Sint Jansklooster heeft daarom, met haar status van Beeldbepalend Evenement in Overijssel, aanspraak gemaakt op de subsidieregeling voor tegemoetkoming van culturele instellingen en festivals, waarmee de geleden inkomsten derving, als gevolg van corona, kon worden vergoed. De organiserende Christelijke Oranjevereniging kan met behulp van deze subsidie haar deelnemende corsogroepen volledig compenseren voor alle niet geleverde dahlia’s. Het gemiddelde compensatie ligt op ongeveer 4000 euro per groep.

Door deze bijdrage kunnen de groepen hun opbrengsten van de dahlia oogst in de toekomst optimaliseren. Hier profiteren dan ook enkele andere regionale evenementen van, omdat Sint Jansklooster bijvoorbeeld het corso van Frederiksoord en de Gondelvaart in Belt Schutsloot ook van dahlia’s voorziet. Daarbij is er ook een hele goede samenwerking met de bloemencommissie van het corso van Vollenhove.

Voorzitter Alfred Boes van de Bloemencommissie Sint Jansklooster, is ontzettend blij met de bijdrage. “De groepen hebben toch een behoorlijke schadepost gehad en dat wordt op deze manier helemaal goed gemaakt. Alle corsogroepen kunnen hiermee voor het komende jaar, toch de dahliateelt weer actief oppakken. Ook de groepen die minder actief waren in deze discipline.”

Volgens COV-voorzitter Hoege Heetebrij is de dahliahandel met ander corso’s een essentiële inkomstenbron voor de bouwgroepen en daarmee dus voor hun continuïteit. “Als immaterieel erfgoed hebben we als organisatie ook de plicht om de borging van ons evenement te garanderen en dan is dit weer een forse steun in de rug van onze deelnemers.”

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra