Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
5 mei 2024
Agenda
Active

Mietsen verdwijnen, want het is de langste dag

Geplaatst op: 21 juni 2021

De miets behoort tot dezelfde familie als de mug.

De vlag kan figuurlijk uit vandaag. Het is de langste dag van het jaar en dat wil zeggen dat de stekende mietsen zich terugtrekken. Voor veel inwoners van de Kop van Overijssel is het vliegende steekdier een grote irritatiefactor.

De miets, die eigenlijk ‘knut’ heet, is familie van de mug. De kleine steekvliegjes worden hooguit een halve centimeter en ontspringen daardoor steeds de dans met hun vijand: de vliegenmepper. Als een miets bijt, dan gebruikt het zijn schaar-achtige bek om een gaatje in de huid van zijn slachtoffer te bijten. Ook injecteert de miets dan een antistollingsstofje om ervoor te zorgen dat het bloed niet kan stollen en dus vloeibaar wordt. Het is dit antistollingstofje dat voor de vervelende jeuk zorgt. Als een miets eenmaal een slachtoffer heeft gevonden, stoot het een feromoon af dat andere mietsen aantrekt om vooral ook te komen. Daardoor is het zelden dat een slachtoffer maar één muggenbeet heeft als het om mietsen gaat.

Volgens wetenschappers kunnen er op 1 hectare maar liefst 24 miljoen (!) larven tot ontwikkeling komen. Het zijn overigens alleen de vrouwtjes die bijten. Zij hebben het bloed nodig om eitjes te produceren. Het diertje komt alleen voor in moerassige gebieden zoals in De Wieden. Niet alleen in Nederland komt het diertje voor, in Schotland bestaat zelfs een ‘mietsenweerbericht’. Daar wordt in deze periode voorspeld aan de hand van de weersomstandigheden hoeveel overlast van mietsen te verwachten is. En ook in Schotland heeft een bedrijf een speciale ‘mietsen-eter’ uitgevonden. Deze machine vangt alleen de vrouwelijke mietsen. Het apparaat imiteert de geur en temperatuur van een zoogdier en dat trekt de mietsen aan. Mietsen blijken namelijk dankzij de kooldioxide in onze adem ons mensen te kunnen ontdekken. Het apparaat vangt de mietsen en ze gaan er dood in.

En misschien heeft u wel eens gehoord dat er mensen in uw omgeving zeggen: “Mietsen? Nog helemaal geen last van gehad. Zijn er echt al mietsen?” Verklaar deze mensen niet voor gek, er zijn namelijk gewoon mensen die immuun blijken te zijn voor mietsen.

‘Als het goed is’ trekt de miets zich na ‘de langste dag’ terug en is het gebied rondom Weerribben Wieden verlost van de stekende insecten. In Schotland moet men nog even geduld hebben, daar zijn de mietsen tot september actief. Overigens houden ze daar ook challenges, waarbij iemand een minuut lang tussen de mietsen staat.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra