Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
28 februari 2024
Agenda
Active

Steenwijkerland biedt ruimte aan tiny houses

Geplaatst op: 27 oktober 2022

De gemeente Steenwijkerland wil ruimte bieden aan mensen die in een tiny house willen wonen. Speciaal daarvoor is een beleidskader gemaakt. Daarin staat aan welke voorwaarden een initiatief moet voldoen.

Wethouder Melvin Smit: ‘Overal in het land zie je tiny houses ontstaan. Het is een nieuwe manier van wonen die past bij de tijd van nu. In onze Woonvisie die dit jaar is vastgesteld, nemen we daar ook al een voorschot op. We vinden het belangrijk om aan nieuwe woonvormen – zoals tiny houses – de ruimte te bieden. Dan wil je dat wel op een goede manier doen die duidelijkheid biedt en iedereen dezelfde kansen geeft. Daarom dit beleidskader dat zowel voor ons als voor de initiatiefnemer een houvast is.’

Het beleidskader biedt ruimte aan tiny houses binnen én buiten het stads- en dorpsgebied. Een uitzondering zijn de bedrijventerreinen, volkstuinen, campings en andere recreatieve bestemmingen. Daar zijn tiny houses niet mogelijk. Een belangrijke voorwaarde is onder andere dat het niet als tweede woning wordt gebruikt. De eigenaar moet er dus permanent gaan wonen. Daarnaast zijn tiny houses energieneutraal en gebouwd met duurzame materialen. Wethouder Melvin Smit: ‘We willen graag aansluiten bij de behoefte die er is en hebben ervoor gekozen om niet alles met regels dicht te timmeren. Sterker, het beleidskader dat er nu ligt biedt mogelijkheden voor mensen die graag in een tiny house willen wonen. We zien en merken dat er vraag naar is.’

Een tiny house is een van de voorbeelden van nieuwe, innovatieve woonvormen waarover in de Woonvisie van de gemeente Steenwijkerland wordt gesproken. Wethouder Melvin Smit: ‘We hebben er nog geen ervaring mee. Daarom hebben we gezegd: laten we dit beleidskader na een jaar nog eens tegen het licht houden en kijken of het voldoet of dat we wat moeten bijschaven. In die zin is het ook een beetje experimenteren.’

Het beleidskader voor tiny houses is te vinden op de gemeentelijke website.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra