Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
19 mei 2024
Agenda
Active

Moldavië-actie Erna Kiers krijgt landelijke uitstraling

Geplaatst op: 2 januari 2023

De aardappelen zijn inmiddels beschikbaar. Nu moeten ze nog bij de bevolking worden gebracht. Om het transport mogelijk te maken wordt momenteel vanuit Zwartsluis actie gevoerd door Erna Kiers.

De actie die Erna Kiers uit Zwartsluis is gestart om geld in te zamelen voor voedselverspreiding in Moldavië is ook landleijk opgevallen. Dinsdag 3 januari besteedt het Radio 1-programma EenVandaag tussen 16:00 en 17:00 aandacht aan de actie. Programmamaker Suzanne Bosman interviewt Erna dan over de actie en over de situatie in Moldavië. Komende woensdag vertrekt Erna Kiers naar Moldavië om uitvoering te geven aan de actie, die inmiddels een succes lijkt te worden. “De afgelopen weken zijn veel giften binnengekomen. Daar ben ik heel dankbaar voor. Ik zie dat als teken dat ik geloof, hoop en liefde mag meenemen naar de mensen daar”, laat ze weten.

Erna Kiers probeert al enkele jaren het leven voor de inwoners van de stad Bălţi wat meer draaglijk te maken. Zeker nu Moldavië het land is dat binnen Europa per huishouden de meeste vluchtelingen uit Oekraïne opvangt. “Ze delen hun eigen schamele onderdak en eten. En dat terwijl juist Moldavië het armste land van Europa is”, benadrukt Erna. “De meeste mensen moeten hier rondkomen van een schamel loontje van zo’n 10 euro per dag, terwijl de ouderen in het land het moeten doen met een pensioentje van 70 euro per maand.”

Voedseltransport

Het belangrijkste doel van Erna’s reis naar het oosten van Europa is er dit keer voor te zorgen dat een grote hoeveelheid aardappelen op de juiste plaats terecht komt, gedistribueerd kan worden. “Voor de aanschaf van de aardappelen is inmiddels door meerdere hulporganisaties actie gevoerd. Die zijn er”, legt Erna uit. “Aardappelen blijken de belangrijkste levensbehoefte te zijn op dit moment. Maar nu moet het bij de mensen komen. Daar willen we, voordat op 6 januari het Kerstfeest in Moldavië gevierd wordt, invulling aan geven. Het transport van deze eerste levensbehoefte is nu prioriteit.”

Mislukte oogst

Het contact met Moldavië ontstond voor Erna Kiers toen zij met ‘haar’ koor The Spirit uit Doornspijk meewerkte aan een kerkdienst in Vierhouten. Daar werd een oproep gedaan om mee te gaan naar Moldavië. “Via hulpstichtingen lagen daar contacten en er werden extra helpende handen gevraagd. Ik besloot mee te gaan.” In Moldavië kwam Erna in een totaal andere wereld terecht. “Het is het armste land in Oost Europa. In alle opzichten”, vertelt ze. Samen met mede-hulpverleners is ze actief in en rond de vierde stad van het land, Bălţi. “De armoede die je hier aantreft is voor ons bijna onvoorstelbaar. En juist de winter is voor de inwoners een zware tijd. Zeker nu door de droogte van de afgelopen zomer de oogsten ook nog eens slecht zijn geweest. En dat voor een land dat het vooral moet hebben van de landbouw!”

Vijftig cent!

De betrokkenheid van Erna Kiers met haar medemensen in Moldavië blijkt uit alles. Meer dan eens trekt ze zelf, evenals een kring van betrokken familie en vrienden om haar heen, de portemonnee. Ook vanuit de Hervormde Gemeente van Zwartsluis wordt haar werk gesteund. Maar dit keer is er nog meer nodig en doet ze een dringende oproep aan alle inwoners van Zwartewaterland en daarbuiten. “Momenteel gaat veel aandacht uit naar hulpprojecten voor de Oekraïne. Ook in Zwartewaterland. Vanzelfsprekend helemaal terecht. Maar ik hoop dat er nu genoeg mensen zijn die een steentje willen bijdragen om het mij en mijn mede-hulpverleners mogelijk te maken dat de inwoners van Bălţi genoeg te eten hebben deze winter. Wij kunnen die mensen een zak aardappelen aanbieden voor 50 cent. Stel je eens voor, met een bedrag van een euro kun je al twee gezinnen daar van eten voorzien. De blijdschap die dat brengt is bijna niet uit te leggen. Elke euro telt mee om een gezin een maaltijd per dag te geven.”

Helpen

Wie Erna wil helpen bij haar doel om het aardappeltransport in Moldavië mogelijk te maken en zo de inwoners daar de winter door te helpen, kan dat doen door te doneren op één van de volgende rekeningnummers:
NL46 RABO 0116 5587 92 t.n.v. Stichting Z/W Diensten o.v.v. Moldavië/Erna Kiers of
NL21 RABO 0373 7107 04 t.n.v. Diaconie Hervormde Gemeente Zwartsluis o.v.v. Moldavië/Erna Kiers.

“Deze organisaties hebben beide een ANBI status, waardoor een gift dus ook aftrekbaar is van de belasting”, laat Erna nog weten, in de hoop dat er een mooi bedrag beschikbaar komt om het aardappeltransport in Moldavië mogelijk te maken.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Erna via ernakiers@hotmail.com of telefonisch via 06 13903788

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra