Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
22 juli 2024
Agenda
Active

Deelfiets steeds meer in trek in Steenwijkerland

Geplaatst op: 16 september 2023

Er komen 10 nieuwe opstapplaatsen, ofwel hubs, voor elektrische deelfietsen in de gemeente Steenwijkerland. Het aantal deelfietsen wordt hiermee verdubbeld. Daarnaast is er de wens het fietsnetwerk uit te breiden naar buurtgemeenten. Wethouder Bram Harmsma: ‘Het gemak van een deelfiets blijkt een succes. Na een jaar deelfietsen op verschillende plaatsen uitgeprobeerd te hebben, zien we dat de deelfietsen in onze gemeente steeds vaker gebruikt worden. Door bijvoorbeeld toeristen die onze mooie gemeente bezoeken. Door reizigers die na een treinrit een deelfiets pakken om naar hun werk te fietsen, of door inwoners die een dagelijkse boodschap doen in hun omgeving. Tijd voor de volgende stap; het netwerk van deelfietsen uitbreiden en toekomstbestendig maken.’

10 nieuwe opstapplaatsen

Er komen 10 nieuwe opstapplaatsen in de gemeente Steenwijkerland. De locaties van de nieuwe opstapplaatsen worden dit jaar bepaald. Dorpsinitiatieven of plaatselijke belangen kunnen zich melden bij de gemeente, als zij denken dat hun wijk of kern geschikt is voor een fietshub. In het voorjaar van 2024 moeten deze 10 hubs klaar zijn voor gebruik. Wethouder Bram Harmsma: ‘Ook ondernemers in de vrijetijdsector, zoals een restaurant, café of vakantiepark, kunnen meedoen. We hebben een speciale subsidie voor ondernemers, waarbij de gemeente 50% van de kosten voor haar rekening neemt voor het plaatsen van een fietshub. Hoe meer opstapplaatsen, hoe makkelijker iemand een fiets pakt.’ Meer informatie over de subsidie voor ondernemers is te vinden op www.steenwijkerland.nl/subsidiedeelfiets.

Samenwerking

‘We werken met meerdere partijen samen aan dit project. De NoordWestGroep verzorgt bijvoorbeeld het onderhoud van onze deelfietsen. Om het fietsnetwerk te vergroten, kijken we over onze eigen gemeentegrens heen. Zo werken we nauw samen met gemeente Westerveld. En zijn we in gesprek met de gemeenten Noordoostpolder, Weststellingwerf, Zwartewaterland en Meppel om te onderzoeken of ze mee willen doen. Het lijkt me fantastisch om hubs in buurgemeenten te laten aansluiten op ons netwerk. Zodat we bouwen aan één breed en duurzaam netwerk, met deelfietsen die onderling uitwisselbaar zijn in de regio.’ vertelt de wethouder.

Hoe werkt het?

Inwoners, ondernemers en bezoekers in de gemeente Steenwijkerland kunnen gebruik maken van elektrische deelfietsen. Deze staan nu op 9 locaties in de gemeente. De deelfietsen kunnen op deze plekken gepakt, afgemeld en opgeladen worden. Het reserveren, ontgrendelen en betalen van de deelfiets kan via de apps van Deelfiets Nederland, 9292OV en Glimble. Ook via de app en website van Weerribben Wieden vinden bezoekers de link naar de app. De fietshubs worden gefinancierd vanuit de Regio Deal Regio Zwolle. De gemeente Steenwijkerland heeft een bedrag van € 1.611.157,00 gekregen om innovatie in mobiliteit en gastvrijheid in de praktijk te brengen. Met als doel spreiding en verleiding van bezoekersstromen.

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra