Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
7 mei 2024
Agenda
Active

Recordaantal deelnemers voor Venoseloop

Geplaatst op: 14 oktober 2023

Net zoals de vijf voorgaande edities is het terrein van camping ’t Akkertien omgetoverd tot start- en finishterrein. „Het seizoen is voorbij en de meeste gasten zijn vertrokken. Dus vandaag kunnen we ons volledig richten op de loop”, zegt campingbaas Dick Spans in de kantine waar de hardlopers zich kunnen inschrijven. Na de warming-up klinkt het startschot en rennen de deelnemers in een lange sliert richting het centrum van Vollenhove.

Met ruim 400 deelnemers kunnen organisatoren Eltjo Hofstede, Tessa van den Berg en Martijn Schuttenbelt meer dan tevreden zijn: „We gokten op ongeveer 250 deelnemers, maar 400 lopers is echt een fiks record voor ons. Dat heeft er misschien ook mee te maken dat het enorm heet was tijdens de Fish Potato Run van Emmeloord (hardloopwedstrijd van Urk naar Emmeloord 5 weken geleden red.) Veel recreatieve hardlopers uit de regio hebben die toen vanwege de hitte overgeslagen. We hebben het idee dat veel van hen daarom vandaag bij ons meedoen.” Deelnemers komen voor het grootste deel uit Steenwijkerland, de Noordoostpolder en Urk. “De atletiekvereniging van Emmeloord heeft ons ook flink geholpen bij de pr en er komen veel sponsoren uit die hoek”, legt Eltjo uit.

Ondanks dat de Venoseloop steeds professionelere vormen begint aan t nemen, willen de drie organisatoren bovenal toegankelijk blijven: „Het is een laagdrempelig hardloopwedstrijd voor iedereen. Zo doet er dit jaar een meisje mee in een rolstoel en hadden we vorig jaar een deelnemer met een blindengeleidehond. Iedereen mag meedoen en met afstanden van 5 en 10 kilometer blijft de drempel laag.” Stiekem droomt Schuttenbelt over verdere groei van het evenement: „Dit is de zesde keer, maar het zou mooi zijn als we van editie 10 een halve marathon kunnen maken.” Tessa van den Berg kijkt de haar medebestuurslid lachend aan: „Ja, als hij dat nu in de krant zet, staat dat zwart op wit hè. Dan kunnen we er niet meer onderuit.”

De weersomstandigheden zijn ook subliem te noemen. De afgelopen dagen regende het meerdere keren. Minder goed voor de jongens van de trekkertrek, die op steenworpafstand van het hardloopparcours wordt verreden, maar goed nieuws voor deelnemers van de Venoseloop. “Ja, want daardoor ligt de luchtvochtigheid hoog en dat is prettig tijdens het lopen”, beredeneert Martijn. Ook uit het podium blijkt dat het evenement niet alleen vergevorderde hardlopers wil aantrekken. Bij de 5 kilometer voor heren is het Enrico Leeuw uit Blokzijl die als eerst over de finish komt: “Dit is pas mijn derde wedstrijd sinds ik hardloop, volgend jaar gaan we voor de 10 kilometer.”

 

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra