Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
30 april 2024
Agenda
Active

Stadsmuseum Vollenhove klaar voor nieuw seizoen

Geplaatst op: 1 april 2024

(Ingezonden) Het Stadsmuseum Vollenhove opent op zaterdag 6 april weer haar deuren voor het nieuwe seizoen. Het Stadsmuseum is een plek waar bezoekers de geschiedenis van Stad en Ambt Vollenhove kunnen beleven. Een logische start voor een bezoek aan Vollenhove!

De historie omvat tien eeuwen, en kan globaal worden onderverdeeld in de tijd van de bisschoppen van Utrecht als landsheer, de tijd van de adel die de Stad Vollenhove maakte tot de ‘stad der paleizen’ en de bloeiperiode van de visserij op de Zuiderzee. Aan elk van deze periodes wordt aandacht gegeven in de vorm van voorwerpen en een toelichting op informatiezuilen, waar u zelf kunt bladeren door aanvullende teksten en afbeeldingen.

In de maand april zijn er ook weer een tweetal lezingen gepland, met zeker interessante onderwerpen, de eerste is:

Donderdag 11 April – Bijnamen in Vollenhove

Zoals in veel andere vissersplaatsen waren er in sommige families veel vissers, soms met dezelfde voornaam. Om die van elkaar te onderscheiden werden bijnamen gebruikt, zoals de barreboer en de poeleboer. Op donderdagavond 11 april laten we een groot aantal van die bijnamen, niet te verwarren met scheldnamen, de revue passeren. Met foto’s van de vissers, hun boten en soms hun huis. Maar ook veel boeren, en ook neringdoenden, hadden een andere dan hun officiële naam. Wie kent niet ‘de krulle’?

Om het lijstje compleet te krijgen vragen we u ook om inbreng. Samen kunnen we zo dit stukje ‘immaterieel erfgoed’ vastleggen.

Donderdag 25 april – Stad en streek door de eeuwen heen

Er is al veel verteld over de stad Vollenhove. Op donderdagavond 25 april gaat Henk van Heerde in op de ontwikkeling van de hele streek, vroeger Land van Vollenhove, nu gemeente Steenwijkerland. Van keileemheuvel uit de ijstijd via de vorming van het veengebied, de ontginning daarvan en de ontwikkeling van dorpen en steden naar de huidige tijd. Met daarin natuurlijk de veranderingen van visserij en landbouw naar toerisme en natuurbescherming. De invloed van de Tachtigjarige Oorlog op het gebied, en de veranderingen in het bestuur van bisschop via stadhouder, drosten en schouten naar het bestuur van nu.

Aanmelding aan de balie (kan vanaf 6 april) maar liefst per e-mail op reserveringen@chcvollenhove.nl of telefonisch tijdens openingsuren. Aanvang is steeds 20 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.

Entree is € 6 (contant of pinnen), inclusief een kop koffie of thee.

Stadsmuseum Vollenhove
Bisschopstraat 36; 8325BC Vollenhove

Openingstijden:

Woensdag t/m Zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.
Maandag open van 10.00 uur tot 14.00 uur.
Eerste Paasdag gesloten, Tweede Paasdag open van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Entree: 5 euro p.p., kinderen 8 t/m 12 jr. 2 euro pp. en donateurs vrije toegang.

Voor Museumjaarkaarthouders geldt € 1,00 korting

Tel. Nr. 0527-244413 Info: www.chcvollenhove.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema

Contour

Leistra