Hét nieuws uit Vollenhove en Sint Jansklooster
9 december 2023
Agenda
Active

Restaurant Robuust verhuist naar café De Moespot

Geplaatst op: 5 juli 2022

Reportage: Robert Jansema

De gebroeders Pot van restaurant Robuust in Vollenhove gaan De Moespot verbouwen. Althans, het oude café blijft in oorspronkelijke staat, maar de voormalige koeienstal wordt omgebouwd tot restaurant. Op den duur zullen ze dus vertrekken uit het pand in het centrum van Vollenhove. Wanneer ze gaan verhuizen is nog niet bekend.

Vorig jaar overleed Moespot-eigenaar Reinier Belt op 77-jarige leeftijd. Hij was de vierde generatie die sinds 1850 gasten verwelkomde in de kroeg aan de dijk richting Blokzijl. Zijn broer, die ook niet meer leeft, runde de veehouderij naast het café. Opvolgers waren er niet en daarom zochten nabestaanden naar een nieuwe eigenaar. Belangstellenden konden een brief schrijven aan de familie met daarin hun plannen voor de authentieke pleisterplaats. Het resulteerde in tientallen reacties.

Eén van die brieven werd geschreven door Raimon en Peter Ian Pot. De broers uit Vollenhove runnen sinds 2017 samen een restaurant aan het Kerkplein in Vollenhove. “Toen het te koop kwam te staan hebben we niet getwijfeld om te schrijven. We wilden namelijk graag een pand kopen zodat we Robuust verder kunnen uitbouwen. Toen we hier een rondleiding kregen van de makelaar waren we meteen verkocht. Natuurlijk moet er veel aan het pand gebeuren, maar we zien het als een prachtige uitdaging”, vertellen Peter Ian en Raimon tevreden.

Tekst gaat verder onder de video:

Vorige week vrijdag tekenden ze het koopcontract en dinsdagmiddag zitten de broers aan de stamtafel van De Moespot. Er breekt dan weliswaar een nieuw tijdperk aan, maar tegelijkertijd blijft de tijd ook stilstaan. Alles in het kroeg-gedeelte blijft namelijk bewaard. “Misschien dat we wat stoeltjes vervangen, maar daar blijft het dan ook bij”, zegt Raimon terwijl een piepend geluid van zijn houten stoel de ruimte vult.

Een luikje in het café doet nog herinneren aan de tijden van welleer. Het is als het ware de voorloper van het bekende luikje bij de afhaalchinees. Vroeger zaten ‘meneer en mevrouw’ in De Moespot en stond de koetsier met de paarden te rusten in de stal. Via het luikje kreeg de koetsier een warm bordje eten toegereikt. De naam van het gerecht: moespot.

In die voormalige paarden- en koeienstal willen Peter Ian en Raimon hun restaurant voortzetten. “Hoe lang de verbouwing het gaat duren en wanneer we hier draaien is nog niet duidelijk. Dat kan een project worden van enkele jaren. Het is ook maar net hoe snel we de vergunningen binnenkrijgen. Daarnaast draait ons restaurant op de huidige locatie gewoon door”, vertellen de broers.

Het zal dus nog wel even duren voordat men een biefstuk voorgeschoteld krijgt op de historische horeca-locatie. De broers zijn in ieder geval enthousiast: “Hier kunnen we onze droom verwezenlijken.”

De broers in de donkere en gedateerde stal, naast het etablissementje. 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Leistra